VINSKI KOZARCI

Na splošno

Dobro vino bo ostalo dobro le v pravem kozarcu. Vino v kozarcu namreč spremeni vonj in okus. Pravilen izbor kozarca lahko vino povzdigne, napačen pa vino degradira. Bistvo vinskega kozarca je v steklu, ki mora biti čimbolj tanko, v velikosti odprtine, v kotu, pod katerim se kozarec združi s pecljem, v višini čaše in v površini stekla. Starejše ko je vino, večja mora biti tudi površina zanj.

Kozarci za aromatična sveža bela vina so visoki, ozki in z rahlo zaprtim zgornjim delom. Za bogata zrela ali macerirana bela vina, ki nimajo tako visoke kisline, so pa že arhivska vina, so primerni kozarci oblike jabolka, ki so spodaj široki in je tudi zgornji del precej odprt. Kozarci za rdeča vina se spodaj zožijo, še vedno pa so dvakrat višji kot široki. Izjema je kozarec za modri pinot, ki je oblike zaprtega tulipana.

Nesporna avtoriteta na področju izdelave vinskih kozarcev je dinastija Riedel, ki se s tem ukvarja že več kot 300 let. V Sloveniji so med bolj cenjenimi vinskimi kozarci iz Steklarne Rogaška.

Kozarci za rdeče vino

V teh kozarcih postrežemo rdeča vina. Prav tako postrežemo vsa macerirana vina, tudi bela, vsa starana vina in vina z bogatimi aromami, tanini in minerali. Kozarec je večji, visok in z odprtim zgornjim delom. Razmerje med višino in širino je dva proti ena. Ta oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, zaradi česar vsa kakovostna vina lahko pridejo do izraza. Široko odprto ustje kozarca omogoča kroženje zraka po kozarcu, obenem pa zadrži vse žlahtne arome.

V kozarcih za rdeče vino strežemo vina, ki so ohlajena na 10-15 °C.

Kozarci za belo vino

Kozarci za belo vino se uporabljajo za postrežbo belih vin in tudi rdečih vin z visoko kislino (modri pinot, modra frankinja …). V zadnjem času se kozarci za belo vino uporabljajo tudi za postrežbo penine, saj omogočajo dodajanje različnih aromatičnih dodatkov in dekoracij (limeta, limonin sok …). Kozarci so primerni za postrežbo vin z visoko vsebnostjo kislin, za sveža mlada vina, tudi mošt in različne mešane pijače z vinom (brizganec). Kozarec za belo vino je visok, spodaj širši in pri ustju ozek. Ta oblika zadrži svežino vina in poudari nežne arome svežih vin.

 V kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na 7-12 °C.

Kozarci za penino

Kozarci za penino so še ožji in tanjši kot kozarci za belo vino. Zaradi prepoznavne oblike jim pravimo tudi tulipančki. Uporabljajo se za postrežbo penečih vin in vseh mešanih pijač iz penečega vina. V kozarcih za penino postrežemo sveže penine, sveže šampanjce, medtem ko so za peneča vina starejših letnikov primernejši kozarci za belo vino. Oblika kozarca penečemu vinu omogoča, da razvije tako imenovano verigo mehurčkov, ki potujejo z dna proti vrhu kozarca.

V kozarcih za penino strežemo vina, ki so ohlajena na 4-7 °C.