Tudi letos smo skupaj s Klubom študentov Dravinjske doline (KŠDD) poskrbeli, da se je v poletnih mesecih v MC Patriotu dogajalo. V sklopu Poletja na terasi smo z različnimi koncerti in tematskimi večeri popestrili poletne vikende.

Poletju smo pomahali v slovo z degustacijskim večerom – Mini salon piva, kjer so se predstavili mladi, podjetni lokalni pivovarji Gora in že priznani Green Gold Brewing. S strani slednjih je Jernej Božiček izvedel strokovno predavanje o varjenju piva. Za vzdušje večera je poskrbela glasbena zasedba Funk Fact z gostjo Saro Lamperčnik.

Da obiskovalci in obiskovalke pozdravljajo tovrstne degustacijske večere in da jih zanima tudi lokalna ponudba, nam je potrdila ena izmed obiskovalk:

»Akcije, ki podpirajo mlade in nadobudne pivovarje so odlične, saj se s tem podpira nadobudnost in kreativa. Z dobrim odzivom podpremo in spodbudimo mlade. Prav tako pa je vrhunska priložnost, da se poskusijo izvrstna domača piva.«

Da je bila degustacija piv brezskrbna in pot domov varna, je poskrbel Zavod Vozim v sklopu vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah. Tokrat sta nas domov vozila tudi vrhunski, slovenski boksar Dejan Zavec in Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria.

Zakaj je iniciativa Heroji vozijo v pižamah sploh nastala, smo povprašali Tjašo Turnšek, vodjo projekta Heroji furajo v pižamah:

»Iniciativa Heroji furajo v pižamah niso zgolj varne in brezplačne vožnje. V ozadju je mnogo več – od preventivnih delavnic za mlade in starše, strukturiranega dialoga med mladimi in odločevalci s ciljem doseganja sprememb v lokalnih okoljih. Vse z enim skupnim ciljem: varnejše ceste za vse in zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola. Varne in brezplačne vožnje, ki jih izvajajo naši ambasadorji, poškodovanci v prometnih nesrečah so samo »češnja na vrhu torte«, kjer mladim na konkreten način pokažemo, da je heroj lahko vsakdo, ki sredi noči, četudi v pižami posrbi za varen prevoz svojih bližnjih, predvsem pa tisti, ki ne vozi pod vplivom alkohola. Ponosni smo, da se nam je tokrat na vožnjah pridružila ekipa Toyote Adria, kjer so s svojo angažiranostjo in pripadnostjo iniciativi poskrbeli za to, da so mladi z dogodka prispeli varno domov. Hvala tudi Mladinskemu centru Dravinjske doline za sodelovanje, dogodek je z našega vidika več kot odlično uspel. Le skupaj lahko naredimo ceste varnejše.«

In kako so se obiskovalci in obiskovalke odzvali na prisotnost Herojev? Spodaj si lahko preberete nekaj vtisov.

»Menim, da takšne akcije herojev še dodatno popestrijo dogodke in zabave, saj lahko mladi brezpogojno uživamo vedoč, da bomo varno prišli domov.«

»Kar se tiče spreminjanja odnosa do alkohola sem mnenja, da je takšna odločitev plod lastne zavesti. Verjamem, da dosti ljudi prisluhne besedi, zakaj ne piti in voziti, vendar je veliko tudi takšnih, ki kljub dobrim šoferskim sposobnostim morda ne vidijo tistih večjih posledic, ki jih lahko prinese vožnja pod vplivom alkohola. Zahvaljujoč akciji Heroji furajo v pižamah tokrat pomislekov o pitju in vožnji nikakor ni bilo, saj je prevoz bil zagotovljen vsakemu, če ga je le ta potreboval. Na kratko so predstavili svoje cilje in vizijo ter našo noč zaključili čisto v njihovem stilu – varno. Celoten dogodek bi opisala kot zelo prijeten in poučno obarvan.«

»Akcije, kot so Heroji furajo v pižamah, se mi zdijo zelo pomembne in koristne, saj se s tem mladim prikaže druga stran zabave pod vplivom alkohola. Premalokrat se zavemo, da s tem, ko pijani sedemo za volan, ne ogrožamo samo sebe, ampak tudi druge udeležence v prometu. Heroji v pižamah nam iz lastnih izkušenj povejo in pokažejo, kako ti lahko sekunda spremeni življenje. Upam, da bodo takšne akcije postale stalnica na zabavah in dogodkih po celi Sloveniji.« (N. H., N. K.)