Rizling je aromatična sorta, v kateri prevladujejo sadne in cvetne zaznave. V hladnih podnebjih imajo vina okus zelenega sadja, z notami cvetja, v zmernih podnebjih postanejo prevladujoče note citrusov ter breskev in marelic. Renski rizling, ki ga vinarji pridelujejo v široki paleti slogov, je zelo dovzeten za plemenito plesen (botritis), kar ga naredi idealnega tudi za pridelavo predikatnih vin. Visoka vsebnost kislin in intenziven sadni značaj mnogim Renskim rizlingom pomagata pri zorenju v steklenici, kjer lahko vina razvijejo okuse po medu in praženem. Pri dolgo zorjenih rizlingih – v idealnih razmerah prenese tudi štirideset let in več v steklenici – se pojavijo tudi petroleju podobne arome, ki jih iščejo vsi pravi ljubitelji te sorte. Na tokratnih Vinskih vibracijah so se predstavili pridelovalci rizlingov iz Dravinjske doline. Obiskovalci in obiskovalke so lahko dodobra raziskali izjemno paleto okusov, ki jih rizlingi ponujajo in tako odkrili sorto, ki je večkrat, zaradi prekomerne obremenitve trte, preveč v ozadju.

Foto

 

Projekt sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kategorije: Blog